Yazılar

Depreme Karşı Bina Güçlendirmesi Nasıl Yapılır?

Bina Güçlendirmesi İçin Gerekenler Nelerdir?

Yıkılma tehlikesi olan veya olmayan binalarda yapılan güçlendirme uygulaması, kentsel dönüşüm projelerindeki tümden yıkım uygulamasından önemli ölçüde ayrışan önemli bir yenileme işlemidir.

Bina Güçlendirmesi Nedir?

Doğal seyirde artan nüfus ve köyden kentlere olan yoğun göçün ardından ülkemizde en yaygın yerleşim yerleri apartmanlardır. Onlarca daire sakininin barınmasına olanak sağlayan apartmanlar her bir yapıda olduğu gibi ekonomik bir ömre sahiptir ve bu da ortalama 30-35 yıllık bir süreye tekabül eder. Ekonomik ömrünü tamamlayan yapılarda kentsel dönüşüm projesi kapsamında yıkım kararı alınarak yerine yeni bir bina inşa edilir fakat bu işlem hem zaman hem de maliyet açısından her zaman tercih edilmeyebilir. 

İlgili yapı mevzuatlarında belirtildiği üzere ekonomik ömrünü tamamlamış ve betonarme yapısı dezenformasyona uğrayan riskli yapılar yıkılmaktadır. Bu uygulama, inşaat sektöründeki müteahhit firmalar tarafından gerçekleştirilen profesyonel bir hizmet türüdür. Bazı durumlarda bir apartmanın, fabrikanın, atölyenin ya da yapının tamamen yıkılması yerine taşıyıcı kolonlarda ve diğer önemli malzemelerde yapılan yenileme faaliyeti ev ya da işletme sahiplerinin zaman ve nakit kaybı yaşamalarını engellerken; oluşacak çevresel gürültü ve kirliliğin de önüne geçilmiş olur. 

Bina Güçlendirmesi Nasıl Yapılır?

Bina güçlendirmesi yapılacak olan yapılarda sahaya gönderilen ekip ve ekipmanlar aracılığıyla sağlanan durum tespiti, depreme karşı geliştirilen önlemler kapsamında değerlendirilmektedir. Günümüzde teknolojiden de faydalanarak oldukça hassas ve önemli veriler analiz edilebiliyor; can veya mal kaybı yaşanmadan gerekli düzenlemeler yapılabiliyor.

Bina güçlendirme faaliyetlerinin birincil uygulama alanı, taşıyıcı kolonlarda yapılan sağlamlaştırma ya da ek taşıyıcı kolon sağlamadır. Bunun yanı sıra çelik bağlaçların az saptandığı bölgelerde ilave çelik materyallerin eklenmesi suretiyle yapılan iyileştirme çalışmaları, bir binayı depreme karşı önemli ölçüde sağlamlaştırır. Bina güçlendirme çalışmalarında mekan ve yapılacak işlem faktörüne bağlı olarak 2 ay ila 4 ay arasında süren bir bütünleşik çalışmayı kapsar. Böylece kentsel dönüşüm projelerinde olduğu gibi 2 yıllık bir bekleme süresinden de kısılmış olur.

Bir kentin modern, yaşanabilir, sağlıklı ve güvenilir olması için 2011 yılından bugüne kadar var gücüyle çalışan Baykal İnşaat, sahip olduğu profesyonel ekip ve deneyimiyle insan yaşamını ve konforunu ön planda tutan bir anlayışla siz değerli yurttaşlarımıza hizmet vermektedir. Hizmetlerimiz ve çözümlerimiz hakkında daha detaylı bilgi almak ve bizimle iletişime geçmek için www.baykalinsaat.com web adresini ziyaret edebilirsiniz.